Sòl laminat ac5 per a menjador de color càlid amb textura nuosa i amb relleu

COM TRIAR LA MILLOR TARIMA PER A CASA TEVA: GUIA 2023

Que a dia d'avui puguem trobar tan àmplia varietat de dissenys en un terra de fusta augmenta enormement les nostres possibilitats decoratives, però de vegades també pot arribar a ser una mica aclaparador tenir tantes opcions que no sapiguem per on començar a escollir. En aquest bloc et deixem una guia completa sobre tots els elements estètics i pràctics que has de tenir en compte per triar el teu terra laminat.

Per què terra laminat?

colocación de suelo laminado ac4 en un comedor El terra laminat té moltes qualitats que fan que cada vegada més gent es decideixi a instal·lar-lo parquet a casa seva.

El parquet laminat té moltes particularitats que el converteixen en un terra únic entre tots els altres. Aquestes són unes quantes de les raons per les quals cada cop hi ha més i més gent que opta per instalar terra laminat a casa seva:

Beneficis d'usar un terra laminat:

  • Aïllant tèrmic: Una de les característiques més rellevants del parquet és que la fusta de la tarima actua com a aïllant de la temperatura exterior. Això fa que el terra conservi la calor a l'hivern i mantingui la llar fresca a l'estiu.
  • Durador i resistent: Actualment els diferents models de terra laminat estan formats per una estructura multicapa que ofereix un extra de resistència a les ratllades, petits cops i accidents domèstics.
  • Calidesa i confort: L'elegància de la tarima de fusta, juntament amb la seva comoditat i calidesa, és una peculiaritat única que no podem trobar a cap altre terra.
  • Higiènic i fàcil de netejar: El parquet té propietats hipoalergèniques gràcies a la seva gran resistència a la floridura, bacteris i àcars. A més, el terra de fusta és molt fàcil de netejar i si el cuidem diàriament no necessitarà cap tipus de manteniment a llarg termini.
  • Infinita varietat de dissenys: A causa de la seva capa superficial formada d'un material enterament sintètic que imita a la perfecció la fusta, avui en dia podem trobar una enorme quantitat de textures, colors i dissenys de tarima flotant amb què decorar la nostra llar.

Com escollir el millor parquet

distintas muestras de colores de tarima flotante claras y oscuras Depenent del color de fusta que escollim per al nostre parquet podem crear diferents efectes en la decoració

1. Color del terra laminat

El color del terra és un dels factors que solem tenir més en compte a l'hora d'escollir un parquet laminat. Aquí sota et llistarem diferents tons de fusta i quin és el més adequat per a cada estada.

Tarima de color clar

Els terres laminats que fan ús de colors clars són ideals per a estades petites que necessitin més lluminositat i donar una sensació d'amplitud. Podràs trobar el parquet clar a decoracions com l'estil nòrdic, ja que aquests colors encaixen a la perfecció amb aquest tipus d'estètica.

Tarima de color fosc

La tarima flotant de color fosc, per contra, es recomana fer-la servir en espais d'aspecte modern, rústic o minimalista. Aquest to agafa presència a l'espai per si sol, per això no és molt ideal si l'estada està sobrecarregada de mobles.

Tarima de color gris o beix

Els terres laminats de colors neutres com el beige o el gris són els més fàcils de combinar amb la decoració de la llar. A més, són considerats els colors més nets per tenir una tonalitat similar a la pols i, per tant, solen ser molt recomanats per instal·lar en estances com la cuina.

2. Textura de la tarima

suelo laminado oscuro con textura nudosa y relieve La textura nuosa de la tarima flotant ajuda a crear una estètica més rústica i natural

Un cop tinguis una idea de la tonalitat que vols al teu terra laminat també hauràs de començar a pensar com vulguis que sigui el seu acabat.

Els terres de fusta amb acabat mat estan en tendència: la seva falta de brillantor aporta un toc més natural i requereix un menor manteniment. Per contra, les tarimes brillants donen molta lluminositat a la sala i l'amplien visualment, però hauràs d'estar més al corrent de les possibles taques de brutícia que es vegin reflectides a terra.

A més, nosaltres us recomanem que escolliu un parquet amb textura: el relleu de les vetes i nusos de fusta fan que el parquet es vegi molt més rústic i natural, a més d'una gran sensació de confort en caminar descalç per casa.

3. Disseny del parquet laminat

Tot i que en el nostre bloc de patrons, estils i tipus de dissenys de parquet t'ho expliquem en més profunditat, hi ha diferents dissenys de col·locació i formats de parquet que, a més de jugar un paper decoratiu i estètic important, contribueixen a percebre l'espai d'una estada.

Col·locació en paral·lel

A la col·locació en paral·lel les taules de fusta es distribueixen una al costat de l'altra, encara que depenent de la seva formació final reben diferents noms com junta regular o junta lliure. Si busques una estètica harmoniosa i uniforme per acompanyar un estil nòrdic o retro, aquest tipus de col·locació és per a tu.

Parquet en espiga

diseño de suelo laminado de color claro El terra laminat en espiga és un tipus de disseny que, depenent de la seva col·locació, pot crear un efecte visual que eixampli o allargui l'habitació

El parquet en espiga, també anomenat espina de peix, és un disseny de terra de fusta on totes les taules de fusta tenen la mateixa longitud i es col·loquen de forma perpendicular creant un angle de 90 graus. Aquest tipus de disseny de tarima és ideal si volem eixamplar la nostra estada: simplement hem d'instal·lar el parquet d'espiga de manera que quedi perpendicular a la direcció de la sala.

Lames de gran format

El parquet de format XL queda de meravella en habitacions espaioses, ja que aconsegueix estilitzar-les. Per contra, si estàs buscant ampliar visualment el teu espai et recomanem que fugis dels formats de lama gran i utilitzis taules de mides petites i amb detalls a la textura.

4. Resistència i Freqüència d'ús

Si ens preocupa la durabilitat del nostre terra de fusta haurem de fer un ull a la classe i la classificació AC del model de tarima en qüestió.

La classe s'usa per determinar la qualitat d'un terra laminat en termes generals. Segons el conjunt de la seva composició se'l classifica en apte per a ús domèstic o comercial, i dins d'aquests si se'l pot donar un ús moderat o intens. Si ens fixem en la taula podem veure que el primer dígit fa referència al tipus d'estada on s'instal·larà el terra laminat (domèstic o comercial) i el segon dígit en fa referència l'ús (baix, moderat o intensiu).

Nivell d'ús Ús Domèstic Ús Comercial
Baix Classe 21 Classe 31
Moderat Classe 22 Classe 32
Intens Classe 23 Classe 33/34

D'altra banda, La classificació AC (Abrasion Class, classe d'abrasió en anglès), és la mesura estàndard que s'utilitza per determinar la resistència i la durabilitat del terra laminat davant de l'abrasió. Com més alt és el nombre més gran és la seva resistència:

  • Terra laminat AC3: Aquest tipus de terra és el més econòmic dins de la classificació AC, encara que alhora és el menys utilitzat donat a la seva poca resistència. Se sol instal·lar en llocs on el trànsit és mínim, com en una segona residència.

  • Terra laminat AC4: Aquesta tarima segueix sent bastant econòmica

  • i aporta una resistència justa per suportar un trànsit diari moderat en un habitatge familiar.

  • Terra laminat AC5: El millor parquet en relació qualitat preu i el més utilitzat als domicilis convencionals. La seva alta resistència permet un trànsit continu sense que es vegi compromesa la seva vida útil.

  • Terra laminat AC6: Els terres laminats AC6 estan preparats per suportar un alt trànsit diari. No solen instal·lar-se a llars convencionals i les podem trobar a zones com a centres comercials o estacions de transport públic.

5. Complements

instalación del componente mamperlán para una escalera Hem d'intentar que els complements de la tarima, com el sòcol o el mamperlà siguin del mateix color que el terra

Un aspecte que sol passar desapercebut fins en acabar la instal·lació és el paper dels elements complementaris del parquet respecte a la resta de la llar. Ens referim, entre d'altres, al sòcol col·locat a la paret, al mamperlà que podem trobar a les escales o als perfils de transició que es fan servir entre habitacions.

L'ideal seria que es pogués combinar el disseny d'aquests elements amb el mateix model del terra de parquet, sempre tenint en compte que hi hagi una bona transició amb les portes de la casa. En cas de no ser així, una altra opció que també encaixa molt bé és la de fer servir un color blanc per a tots aquests complements.

6. On ho instal·larem

Finalment, haurem de tenir en compte com afectarà el nostre terra a la decoració depenent de la distribució de casa nostra. El més habitual sol ser buscar un espai unificat per un terra del mateix estil i color, tot i que és cert que en alguns habitatges de dues plantes s'ha optat per col·locar diferents tarimes a cadascuna de les plantes.

Un factor a tenir en compte és que, si casa nostra disposa de cuina americana, és important buscar la unificació de la cuina i el saló mitjançant el terra laminat.

Altres consideracions a tenir en compte

parquet flotante de color gris ac5 Hi ha altres factors no estètics que hauríem de tenir en compte abans d'escollir el nostre terra laminat

Hi ha una sèrie de consideracions més a tenir en compte si t'has decidit a instalar terra laminat a casa teva, te les resumim en una breu llista:

Grossor de la lama

Com més gruix tingui la tarima, més robustesa oferirà. A més, el gruix del parquet també influeix en l'acústica de les petjades a la fusta i una resistència més gran a la humitat. El més habitual és instal·lar lamel·les de 8 a 10 mm de gruix, encara que també existeixen lamel·les de 12 mm com la gamma de Finfloor 12, la qual està enfocada per a aquelles llars a les quals es dóna un ús una mica més intensiu al terra.

Propietats del parquet

suelo laminado para cocina anti bacterias Hi ha tarimes de fusta hipoal·lèrgiques que eviten l'acumulació de bacteris i àcars a la fusta
  • Hidròfug: Un terra ideal per a instalar a les cuines i banys. És resistent a la humitat i evita que la fusta del parquet s'aixequi per una exposició constant a laigua.
  • Antibacterià: Hi ha terres laminats que s'han dissenyat de manera que ofereixin una capa extra de protecció davant dels bacteris i àcars, sent així un terra molt indicat per a nens i persones al·lèrgiques.
  • Antiestàtic: En zones força seques on existeix una càrrega estàtica significativa en l'ambient és recomanable que la tarima tingui una propietat antiestàtica que eviti aquestes petites i molestes descàrregues.
  • Ignífug: Existeixen espais amb una alta exposició a elements inflamables que necessiten un plus de seguretat en instal·lar un terra de fusta. Per això és important fixar-se que el parquet porti el distintiu A1 o A2, el qual indica que el material del terra laminat és poc combustible o no combustible.

Bisellat

El bisell és un tall oblic a la vora de la lama del parquet que delimita els extrems de cada peça. La majoria de terres laminats donen a escollir entre l'opció de bisell a 4 costats de la lama, a 2 costats o sense bisell. A efectes estètics buscarem una tarima sense bisell per a un efecte més homogeni i un terra laminat bisellat per a un acabat més natural. En canvi, a efectes pràctics, si l'ambient on s'instal·larà la tarima és força humit, hauràs d'optar per un parquet sense bisell perquè l'aigua no es coli entre les bretxes i acabi afectant l'interior del material.

Terra radiant

Si en el teu cas has decidit instal·lar parquet laminat al teu terra radiant també hauràs de tenir en compte una sèrie de consideracions, com afegir una manta aïllant o el tipus d'instal·lació que s'haurà de fer per no causar danys al terra de fusta. Si necessites més informació pots consultar el nostre blog sobre la tarima i la calefacció radiant.

Recorda que sempre pots consultar diferents fonts d'inspiració: nosaltres t'animem a fer una ullada al nostre Pinterest i Instagram. A més, no oblidis que cada terra és un món i sempre val més buscar l'ajuda d'un parquetista professional que et pugui donar la informació tècnica necessària i assessorar-te en el teu cas concret. A Pintparket realitzem treballs a Barcelona, Mataró i rodalies: potscontactar amb nosaltres per qualsevol consulta o si vols que et fem un pressupost totalment gratuït i sense compromís.