Família trepitjant amb els peus descalços un parquet instalat a sobre de terra radiant

QUIN ÉS EL MILLOR PARQUET PER A TERRA RADIANT?

Encara que el terra radiant ja fa un temps que està establert a les cases europees, sobretot a les dels països nòrdics i centre-europeus, no és fins fa ben poc que la calefacció radiant ha començat a guanyar popularitat a Catalunya. Avui venim a resoldre molts dubtes dels nostres clients quan es plantegen posar parquet amb terra radiant a casa: La calefacció radiant fa malbé el parquet? Quin és el millor terra laminat per a terra radiant? ¿Quines marques de tarimes són les adequades per un terra radiant?

Què és el terra radiant?

instalación de parquet laminado con un suelo radiante por agua El terra radiant per aigua és molt més eficient i compatible amb el parquet que el de tipus elèctric

El terra radiant és un sistema de calefacció i/o refrigeració que es troba al subsòl i canalitza una font de calor a través de la seva xarxa de canonades o cablejat. Aquest sistema permet que la calor o el fred s'irradiï des del terra i s'aclimati la casa.

Tipus de terra radiant

Actualment podem trobar dos tipus de terra radiant:

Terra radiant elèctric

Es tracta d'un sistema de calefacció amb una estructura serpentejada que tan sols utilitza l'energia elèctrica per escalfar i refrigerar la casa.

Normalment en aquest tipus de terra radiant no es recomana instal·lar parquet de cap tipus, ja que es tracta d'un sistema que treballa amb més temperatura i pateix canvis tèrmics molt més bruscs que el terra radiant per aigua.

Terra radiant per aigua

D'altra banda, existeix el terra radiant per aigua, el qual està constituït per una xarxa de canonades que es troben distribuïdes uniformement sota el terra. El seu funcionament consisteix a fer circular l'aigua a través d'aquests tubs a la temperatura desitjada (temperatura alta si volem escalfar la casa i freda si volem refrescar-la).

En comparació, el terra radiant per aigua és molt més eficient i aconsegueix un major estalvi energètic. A més, aquest sistema sí que és compatible amb el parquet, ja que la forma com aconsegueix l'oscil·lació de temperatura és molt més progressiva.

Beneficis d'usar terra radiant:

No és casualitat que el terra radiant estigui començant a aparèixer cada vegada més a les noves construccions ia moltes reformes de llars catalanes, i és que la seva instal·lació porta una llarga llista de beneficis que el converteixen en una de les millors opcions de calefacció i refrigeració a considerar:

  • Regulador tèrmic: El sistema per aigua permet poder fer servir la mateixa xarxa de canonades per poder escalfar i refredar la casa simplement alterant la temperatura de l'aigua que circula al seu interior. Per això, s'aconsegueix una temperatura agradable i homogènia a totes les èpoques de l'any.
  • Alt rendiment i baix consum: Atès que les canonades que transporten l'aigua són molt primes, necessiten menys aigua i energia per assolir la temperatura desitjada. Amb això i, combinant-ho amb altres sistemes de generació de calor eficients com l'aerotèrmia, s'aconsegueix que el terra radiant consumeixi un 20% menys d'energia respecte als sistemes de calefacció tradicionals.
  • Allibera espai: Com que es troba sota el terra la calefacció radiant no necessita tenir instal·lats múltiples radiadors a les diferents zones de la casa i cedeix molt d'espai a altres mobles per a decoració d'interiors.
  • Respectuós amb el medi ambient: El terra radiant sol utilitzar fonts d'energia renovables com l'aerotèrmia, la geotèrmia i l'energia solar tèrmica; cosa que el converteix en un sistema de calefacció molt respectuós amb el medi ambient.
  • Higiènic: Com que es tracta d'un sistema que emet calor des del terra, repartint-lo de forma homogènia per tota la casa, no genera corrents d'aire que dispersin la pols i ens dificultin la neteja. Aquesta baixa concentració de pols i humitat que s'aconsegueix amb el terra radiant, el converteix en un sistema de calefacció i refrigeració genial per a persones al·lèrgiques.
  • Sensació de comfort: El terra radiant es col·loca al subsòl i, sobretot en el cas de la calor, es generarà just als nostres peus i anirà aclimatant l'estada de forma homogènia, generant una sensació de confort i calidesa a cada petjada. Com pots veure, aquest darrer punt en concret el converteix en un gran aliat del terra de parquet.

Terra radiant aerotèrmia i parquet

instalación de tarima flotante con un suelo radiante con aerotermia El terra radiant per aigua i la tarima flotant són combinables amb l'aerotèrmia, tant per a calefacció com per a refrigeració

Pot ser que quan parlem d'instal·lar un terra amb calefacció radiant ens pugui semblar que sigui incompatible amb els terres de fusta i ens llancem directament a qualsevol terra de rajola. No obstant, no és gens així si som curosos i escollim els materials i sistemes adequats.

Com ja t'hem comentat, el terra radiant elèctric no és apte per a una instal·lació de parquet: les altes temperatures a les que treballa i els bruscos canvis tèrmics en què oscil·la el sistema faran que la fusta es dilati en excés o massa ràpid i s'acabi aixecant el parquet. Per tant, si volem combinar terra radiant i parquet haurem d'escollir sempre el terra radiant per aigua. Aquesta necessita una temperatura menor per funcionar eficientment i els canvis tèrmics són molt més suaus. A més, el terra radiant per aigua i el parquet és combinable amb l'aerotèrmia, un sistema d'eficiència energètica que mitjançant una bomba de calor extreu l'energia de l'aire i la fa servir per ajudar a escalfar o refredar l'habitatge.

Puc posar terra radiant amb tarima flotant?

El parquet laminat no està compost enterament de fusta massissa, a diferència del parquet natural. La seva estructura es divideix en diferents capes de diferents materials de gran resistència, amb un acabat que imita a la perfecció la fusta natural. Com que té menys proporció de fusta en la seva composició fa que el parquet sintètic no pateixi de manera tan brusca els canvis de temperatura i d'humitat.

Avui dia hi ha molts fabricants de parquet que s'han adaptat a les creixents necessitats del mercat i han creat noves tecnologies que augmenten encara més la resistència del terra de fusta sintètica. Així doncs, podem trobar moltes marques que ofereixen models de tarima flotant que s'adapten als terres radiants per aigua. Tot i així, encara que puguis instal·lar parquet al teu terra radiant, has de tenir en compte una sèrie de factors que faran que el teu terra de fusta s'adapti millor a aquest sistema de calefacció i refrigeració.

Tipus de terra laminat

Com bé sabràs, l'última paraula sempre la tindrà el fabricant i l'instal·lador, però si et trobes entre diferents opcions de parquet laminat i no saps quina escollir, nosaltres et recomanem que et decantis per un parquet laminat poc gruixut, de format petit i amb una gran proporció de juntes. Això ajudarà a la conductivitat de la temperatura i que, si la fusta es dilata massa per la calor, la tarima tingui espai per expandir-se a l'amplada.

Encara que a l'última secció hi entrarem en més detall, la gamma Impressive de Quickstep o la col·lecció de Finfloor Original de Finsa compleixen aquestes característiques a la perfecció.

Col·locació de la tarima

És recomanable que en la instal·lació de parquet laminat a terra radiant, el parquet quedi ben enganxat al terra. Per això se sol utilitzar el mètode d'encolat, una tècnica utilitzada molt habitualment en parquet natural i que ens permetrà fixar-lo al terra i així assegurar-nos que es troba ben estable.

Si tot i així necessitem instal·lar el parquet de forma flotant perquè no volem encolar el parquet a terra, llavors haurem de fer servir una manta de baixa resistència tèrmica que actuarà com a capa aïllant. Això sí, has de tenir en compte que utilitzant aquest mètode perdràs eficiència energètica, ja que afegiràs una capa més de gruix i reduiràs significativament la continuïtat de la conductivitat tèrmica.

Manta per a parquet flotant

manta de parquet Quickstep Silent Walk para suelo radiante Molts fabricants de parquet ofereixen mantes de baixa resistència tèrmica perquè així es transmeti bé la calor a la fusta del parquet

Per a qualsevol parquet laminat que s'instal·li usant el sistema flotant, cal que es col·loqui al subsòl una manta de baixa resistència tèrmica que permeti la transmissió de la calor i, juntament amb el terra laminat, no superin els 0,15 m² K/W per a la calefacció de la llar (0,09 m² K/W en el cas de la refrigeració). En cas contrari, si la resistència és massa alta, el terra trigaria massa temps a escalfar-se i es reduiria l'eficiència energètica del sistema del terra radiant.

Una forma senzilla de calcular si la nostra resistència tèrmica és menor a 0,15 m² K/W és sumant els dos valors de resistència, tant el del parquet com el de la manta, que vénen donats a la fitxa tècnica dels dos productes.

Si bé és cert que aquest producte no és molt econòmic, a la llarga l'acabarem amortitzant per l'estalvi energètic del sistema de calefacció del terra radiant.

I amb fusta massissa?

Com ja t'hem comentat, a causa de la seva composició completament formada de fusta massissa, no és aconsellable instal·lar parquet natural a terra radiant.

Encara encolant la tarima natural a la superfície, aquesta es veuria afectada pel terra radiant que té a sota. La fusta és un material inestable i molt sensible als canvis d'humitat a l'aire i canvis de temperatura poc gradual, cosa que acabaria ocasionant que s'infli o s'aixequi.

Beneficis d'instal·lar terra laminat amb calefacció radiant

Per què instal·lar parquet laminat en un terra radiant? Aquí et deixem uns dels molts avantatges que gaudiràs tenint un terra de fusta junta a la calefacció radiant:

  • Inèrcia tèrmica La inèrcia tèrmica de la fusta permet mantenir una temperatura homogènia a totes les habitacions de la casa. A això cal afegir que, en combinació amb un sistema de terra radiant que no genera corrents d'aire com altres sistemes de calefacció, tindràs casa teva sempre a una temperatura estable.

  • Eficiència energètica Relacionat amb això, sent el parquet un terra que manté molt bé tant la calor com el fred, necessitaràs molta menys energia per mantenir la casa a una temperatura constant. Si a això li sumem l'estalvi energètic amb què venia el terra radiant per aigua ja de base, aconseguim una gran eficiència energètica a casa a més de ser respectuosos amb el medi ambient.

  • Calidesa natural No hi ha terra com la fusta per transmetre una sensació de confort i calidesa natural. Juntament amb el terra radiant, podràs sentir a cada petjada la calidesa de la llar a una temperatura ideal.

Requisits per instal·lar parquet radiant

termostato que controla la temperatura del suelo radiante para que no afecte al suelo laminado Pots controlar que no se sobrepassin els 27ºC a terra laminada amb l'ajuda d'un termòstat

Hi ha una sèrie de precaucions que has de tenir en compte si t'has decidit a instalar terra laminat a la calefacció radiant de casa teva, te les resumim en una breu llista:

  • Has d'assegurar-te que el terra on instal·laràs el parquet tingui la base correcta i que estigui ben anivellat.

  • 27ºC és la temperatura màxima que toleren la majoria de terres laminats, per la qual cosa hauràs de controlar que no excedeixi aquest límit amb un termòstat.

  • Augmentar o disminuir la temperatura de forma gradual en encendre i apagar el terra radiant evitarà que la fusta pateixi desperfectes per fluctuacions de temperatura brusques.

  • Si vols que la tarima no s'esquerdi hauràs de mantenir la humitat relativa de l'aire a un mínim del 50%. Si vius en un lloc amb un clima sec pots fer servir un humidificador per ajudar a regular-lo.

  • Has d'anar amb compte de no excedir els 0.15 K/W per metre quadrat de resistència tèrmica, ja que si no el terra radiant deixarà de fer efecte i no s'escalfaran ni refrigeraran les habitacions.

  • Intenta evitar cobrir el terra de parquet flotant amb catifes o altres tipus d'objectes que no deixin que la fusta transpiri i que provoquin que s'acumuli massa calor.

Recorda! Encara que el nostre objectiu és proporcionar-te unes directrius generals sobre el terra radiant i el parquet, tingues en compte que cada terra és un món i sempre val més buscar l'ajuda d'un parquetista professional que et pugui donar la informació tècnica necessària i assessorar-te en el teu cas concret.

Quines marques de parquet són compatibles amb la calefacció radiant?

Com ja hem comentat, hi ha moltes marques de parquet laminat que disposen de gammes aptes amb terra radiant per aigua i aerotèrmia, entre les que destaquem Quickstep i Finsa com les que compten amb una millor relació qualitat-preu.

Quickstep amb terra radiant

parquet laminado Quickstep de color gris instalado con suelo radiante Els terres laminats i parquets Quickstep es poden instal·lar amb terra radiant per aigua o film de calefacció

Tots els terres laminats de QuickStep són compatibles amb el terra radiant, ja siguin per sistema de calefacció d'aigua calenta o per film de calefacció, sempre que el terra radiant no superi la temperatura de 27 °C. Ja que cada tipus de terra de fusta necessita unes precaucions específiques, Quickstep recomana que abans es consultin les instruccions d'instal·lació de parquet amb terra radiant.

A més, aquest fabricant aconsella que es coloqui la base Silent Walk entre el terra radiant i el parquet per augmentar la seva resistència tèrmica i disminuir el so de la petjada.

Finsa amb terra radiant

parquet flotante Finsa Finfloor instalado con suelo radiante Finfloor és apte per a instal·lació amb terra radiant de calefacció i refrigeració per aigua

Les gammes Finfloor i Festa Premium LC són aptes per a instal·lacions amb sistemes de calefacció i refrigeració radiant per aigua però no recomanen la seva instal·lació en sistemes de calefacció radiant per foli elèctric.

De la mateixa manera que Quickstep, Finsa també ens recomana que utilitzem la seva pròpia manta sota el parquet, anomenada Finfloor Silent Underlay. Aquesta base impedeix que la humitat i la condensació es filtrin al terra laminat i l'abombin. També permet el pas de la calor, redueix el soroll per les petjades i anivella les irregularitats del terra on s'instal·la la tarima flotant.

Si tens dubtes sobre la instal·lació de parquet a terra radiant nosaltres et recomanem que et deixis aconsellar sempre per professionals de terres de fusta. A Pintparket realitzem treballs a Barcelona, Mataró i rodalies: pots contactar amb nosaltres per qualsevol consulta o si vols que et fem un pressupost totalment gratuït i sense compromís.