Conjunt de patrons en un terra vinílic de cuina resistent a l'aigua

PATRONS, ESTILS I TIPUS DE DISSENYS DE PARQUET

Si estàs buscant inspiració per a terres de fusta i has decidit instal·lar parquet a casa teva, segurament t'hauràs adonat que, de la mateixa manera que el color de la fusta i la textura del tauló, la distribució i el disseny de la tarima juguen un paper molt important a la decoració de la sala. Per això, a Pintparket t'hem portat un recopilatori dels estils i dissenys de parquet més populars avui dia perquè el teu terra vagi a conjunt amb les últimes tendències de parquet laminat.

Dibuix esquemàtic dels diferents tipus de dissenys de parquet que s'utilitzen avui dia Aquí pots veure dibuixats els diferents tipus de dissenys de parquet més coneguts

Abans de començar, has de tenir en compte que l'estil de parquet que escolleixis per decorar casa teva i la seva col·locació també contribuirà a com aquesta afecta la sala, fent-la més espaiosa o reduint-ne la seva mida. Si vols saber més sobre com la col·locació del parquet pot afectar les habitacions de casa teva, t'ho expliquem al final d'aquest article.

Dissenys de parquet

Hi ha diferents tipus de patrons de col·locació dels terres de fusta, ja sigui tarima natural com parquet laminat:

  • Col·locació en paral·lel
  • Parquet en espiga i punta hongria
  • Damers o Parquet de dames
  • Terres de fusta Bolefloor

Col·locació en paral·lel

La col·locació en paral·lel es tracta del tipus de col·locació més comú i que podem trobar a la majoria de llars amb terres de fusta, ja siguin instal·lats de forma flotant, per mètodes d'encolat o llistons. La seva principal característica és que les taules de fusta es distribueixen en paral·lel, encara que depenent de la seva formació final reben noms específics:

Junta regular

col·locació de parquet amb junta regular de color marró fosc en un menjador El parquet de col·locació en paral·lel amb junta regular funciona molt bé en espais amb decoració nòrdica o retro

Conegut també com a Junta alternada, aquest disseny de parquet busca col·locar les lames de fusta en paral·lel entre si, però de manera que aquestes siguin de la mateixa longitud a les seves files alternes. Com el seu nom indica, el resultat conforma una tarima molt regular i harmoniosa, per la qual cosa és ideal per acompanyar decoracions naturals com l'estil retro o l'estil nòrdic. L'única pega és que per aconseguir aquest efecte se sol desaprofitar molt de material, per la qual cosa no és de les opcions més econòmiques.

Junta libre

instal·lació de parquet laminat AC5 amb junta lliure en un menjador La junta lliure té un disseny més homogeni que la junta regular i resulta més econòmica d'instal·lar

El disseny de parquet de Junta lliure consisteix a col·locar les taules de parquet en paral·lel, però, com que en aquesta ocasió la longitud de cadascuna de les taules és desigual, els extrems de la taula no coincideixen amb els seus alterns. Aquest estil de tarima aprofita molt més parquet que la col·locació de junta regular, per la qual cosa sol ser un disseny que en instal·lar-lo surt més econòmic. El disseny final del terra és força indefinit, per la qual cosa si busques crear un espai modern et recomanem que el facis servir amb lames de parquet amples (si no saps quines, a la nostra guia completa de Finsa hi trobaràs una taula de mesures).

Multillistó o multitaulons

El nostre últim tipus de col·locació en paral·lel es tracta del format Multi llistó. Aquest es combina taulons de parquet de diferent longitud i amplada que es col·loquen en paral·lel un al costat de l'altre, creant un terra totalment desigual. Amb aquest estil es crea un terra de fusta amb un gran contrast, el qual pots trobar disponible tant al catàleg de la marca de [tarimes Meister](https://www.meister.com/es/productos/parquet.html?query= {%22filters%22:[{%22identifier%22:%22format%22,%22values%22:[%22[%22Sòl%20a%20la%20anglesa%22]%22]}]}) com a la gamma de parquet Variano Quickstep.

Parquet en espiga o espina de pez

col·locació de parquet laminat en espiga simple de diferents tons La tarima en espiga simple, formada per un llistó de fusta, és el muntatge més habitual dins la categoria de parquet en espiga

El parquet en espiga, també anomenat espina de peix, és un disseny de terra de fusta on totes les taules de fusta tenen la mateixa longitud i es col·loquen de forma perpendicular creant un angle de 90º.

Hi ha diferents tipus de tarima en espiga depenent de la disposició i agrupació de les taules de fusta:

  • el disseny de parquet en espiga simple, el qual és el més habitual i està format per un tauló de fusta
  • el disseny de parquet en espiga doble, que agrupa els taulons de parquet de dos en dos
  • el disseny de parquet en espiga triple, el qual consisteix en agrupacions de tres taulons

Aquests dissenys formen diferents figures geomètriques al parquet que els hi dóna molta personalitat, sent el terra de fusta en espiga simple el més fi i estilitzat, i la tarima d'espiga doble o triple la més densa i compacta.

Val a dir que encara que aquest disseny de parquet va deixar de fer-se servir fa uns cinquanta anys ara el parquet en espiga està tornant a ser tendència en decoració de la llar amb l'estil Japandi i altres estils minimalistes i naturals. Per això, moltes marques de terra laminat com Quickstep han apostat per incorporar al seu catàleg tarima en espiga laminada.

Punta hungría

instal·lació de parquet finsa finfloor espiga orleans d'estil punta hongria en una cuina Molts fabricants de parquet com Finsa s'han sumat a recrear el disseny de punta hongria als seus catàlegs de terra laminat

La espiga punta hongria és una variant de la col·locació en espiga, amb una mica més de dificultat d'instal·lació per part del parquetista, ja que s'aconsegueix tallant totes les peces de parquet en un angle de 45º, fent que es toquin a les puntes.

El disseny de punta hongria també s'ha tornat molt popular aquests últims anys, sobretot en format XL, sent l'estil més usat després de la col·locació en paral·lel. Tal és així, que diferents marques de parquet laminat han incorporat aquest format als seus dissenys, facilitant molt més la col·locació de les lames de parquet. Aquest que podeu veure aquí es tracta concretament d'una tarima en espiga de punta hongria per part de la marca Finsa, la Espiga Orleans de Finfloor Supreme.

Tarima de damas

col·locació de parquet de dames de fusta massissa amb envernissat en un menjador El parquet damer recorda un gran tauler de dames o escacs, d'aquí el seu nom

El disseny de parquet de dames o l'estil de tarima damer s'aconsegueix col·locant 5 taules de fusta de la mateixa longitud i agrupant-les en llosetes o quadrats. Com si fos un mosaic, aquestes es col·loquen alternant el sentit de cada conjunt per donar la impressió de ser un gran tauler de dames o escacs. Dins del mateix disseny es poden trobar diferents variacions de col·locació com pot ser la seva instal·lació paral·lel a la sala o en diagonal.

La tarima de dames és un disseny que ha perdut molta força, per la qual cosa avui dia està pràcticament en desús i només el trobarem a les llars més clàssiques o restaurades. Si és ben cert que darrerament no gaudeix de molta popularitat, on encara podem veure que a aquest estil de parquet se li aplica cert ús és com a disseny de tarima exterior a terrasses i jardins.

Terra de fusta històric

El parquet històric és un tipus de disseny de tarima natural que es confeccionava fa uns 400 anys en llars europees de classe alta. El terra de fusta, elaborat per un artesà experimentat, jugava amb la mida i la forma de les peces de fusta per crear dissenys geomètrics que resultaven en tarimes originals i molt elaborades. Aquest parquet de disseny històric, com el parquet Versalles o Normandia, ha estat recreat en format de terra laminat per la marca Faus al seu catàleg Masterpieces.

Parquet corbat Bolefloor

parquet corbat Bolefloor de tipus laminat i color marró clar instal·lat en un saló El parquet corbat Bolefloor és una de les noves tendències en disseny de parquet pel seu aspecte natural i orgànic

El disseny de parquet corbat Bolefloor es tracta d'un tipus de terra de fusta molt diferent als convencionals: Bolefloor busca preservar i imitar les formes corbes de la fusta a les seves làmines, aconseguint un aspecte molt natural i orgànic. Utilitzant la seva tecnologia LiveEdge, es controla el procés de fabricació de cada tauló de forma individual per evitar el malbaratament de la fusta durant la seva instal·lació.

Si busques un terra de fusta poc comú per donar a la decoració de casa teva un aire original i natural pots trobar la tarima Bolefloor en diferents tipus de fusta. A més, tots els seus productes són aptes per a calefacció radiant.

Consejos sobre los diseños de parquet para tu hogar

parquet laminat AC4 de textura mat instal·lat en direcció perpendicular d'on entra la llum Si instal·lem les làmines de fusta seguint la direcció per la qual entra la llum aconseguirem que el parquet quedi més uniforme

Com ens puntualitza la marca de parquet Haro i aquest vídeo informatiu, pots utilitzar els diferents tipus de disseny de parquet a favor teu per canviar la percepció visual de les zones de casa teva:

  • Si vols una zona més ampla: Et recomanem que instal·lis un terra de fusta amb un disseny en espiga o punta hongria, o un terra de col·locació paral·lela amb junta regular, instal·lat de manera que quedi perpendicular a la direcció de l'habitació .

  • Si vols una zona més llarga: Col·loca el teu parquet de manera que les lames estiguin en perpendicular a la paret més curta de l'habitació per aconseguir més amplitud. Si esteu instal·lant parquet en espiga o parquet de punta hongria, llavors haureu de col·locar les puntes de manera que coincideixin amb la paret més curta de la sala.

  • Si vols una zona més gran: Fuig dels formats de tauló gran i utilitza parquet de mides petites i amb detalls a la textura per engrandir l'habitació.

  • Si vols una zona més petita: Per contra, el parquet XL és ideal per reduir l'espai d'una zona que sembli immensa. També podem col·locar frisos de taulons amples o foscos a la paret per ajudar-nos a que l'habitació sembli més petita.

  • Perquè el terra sigui més uniforme: Comença col·locant el parquet seguint la mateixa direcció d'on entri més llum a la sala. D'aquesta manera, les juntes es veuran molt menys i aconseguiràs un efecte més unificat.

Si tens dubtes sobre la instal·lació del teu terra o sobre quin hauria de ser el disseny de parquet ideal per casa teva nosaltres et recomanem que et deixis aconsellar sempre per professionals de parquet. A Pintparket realitzem treballs a Barcelona, Mataró i rodalies: pots contactar amb nosaltres per a qualsevol consulta o també et podem fer un pressupost totalment gratuït i sense compromís .