Tarima de fusta massissa natural i llisa, col·locada en escales sense bisell i amb sòcol del mateix color

ESCALES DE PARQUET: TOT EL QUE HAS DE SABER

Últimament està molt de moda integrar el terra de la casa amb les escales, donant-li un aspecte modern, net i homogeni. Això ha fet que moltes persones que tenen terra de fusta a casa o a un local comercial, o que estan pensant a instal·lar tarima flotant o sintètica, considerin col·locar-la també a les seves escales. Per això, avui et portem una guia completa sobre tot el que has de saber abans de posar parquet en escales.

Instal·lació d'escales de parquet laminat amb llums decoratives al costat d'una paret de pedra Instalar parquet a les escales és de les tendències de decoració més populars dels últims anys

Per què escollir escales de fusta?

Els beneficis de posar tarima a les escales van molt més enllà que una cosa merament estètica. Igual que a la resta de la casa, el terra de fusta que instalareem a les escales conservarà els mateixos avantatges del parquet que hi ha a la resta de la llar: ens proporcionarà una sensació de confort i benestar, a més d'actuar com aïllant tèrmic per conservar de forma natural la calor l'hivern i el fred a l'estiu, per no parlar de la seva facilitat per ser netejat diàriament. Tot i que el que el converteix de debò en un factor decisiu és la gran varietat de colors i textures que ofereix la fusta, aconseguint una àmplia gamma de dissenys i estils per a tot tipus d'interiors.

Quin tipus de tarima instalar a les escales?

Si ja tens clar que vols un terra de fusta a les teves escales i no et decantes entre un parquet natural o un parquet laminat, nosaltres et recomanem que et quedis amb un parquet laminat AC5 o AC6.

escales de tarima flotant amb barana de fusta Un parquet laminat AC5 antilliscant és el material de fusta ideal per a les escales de casa teva

Per què? Sent les escales una de les parts de la casa que tendeixen a patir més del desgast per tractar-se d'un espai molt transitat, cal una fusta que proporcioni aquesta resistència extra que farà que el terra de les escales ens aguanti molt més. Per desgràcia, la fusta massissa és més feble que la tarima flotant i es desgastarà i ratllarà amb molta més facilitat, per la qual cosa necessitarà molt més manteniment i dedicació, i a la llarga augmentarà encara més el seu cost.

En canvi, el parquet laminat està format per diferents capes -d'aquí el seu altre nom de parquet multicapa- que fan que sigui més dur i resistent als cops i l'abrasió, per la qual cosa amb un terra laminat de resistència mitjana (ens val amb un parquet AC 5 o AC 6) podem estar segurs que ens aguantarà durant molts anys. A més, et suggerim que busquis un parquet antilliscant: és a dir, evita fustes amb acabats brillants o textures llises per no relliscar al trepitjar els graons de l'escala.

Components de les escales de parquet

Avui dia amb l'avenç tecnològic de les fustes de parquet es pot revestir l'escala amb el mateix material que a la resta de la casa, ja que hi ha peces especials que ajuden a aquesta integració.

A continuació farem un breu repàs a les diferents parts que poden compondre una escala de parquet:

  • Petjades i Contrapetjades
  • Mamperlans
  • Sòcols o Rodapeus

Petjades i Contrapetjades

La petjada és la part horitzontal de l'esglaó de l'escala, és a dir, el lloc on trepitgem per pujar i baixar. Per contra, la contrapetjada és la part vertical que es troba perpendicularment a la petjada, la qual té la mateixa altura per a cada esglaó. L'únic que ens convé saber és que, com hem esmentat anteriorment, busquem que la tarima que s'instal·li a l'empremta sigui d'una fusta resistent i antilliscant.

Mamperlans

El mamperlà de parquet és un element decoratiu que es col·loca a l'extrem de l'esglaó de l'escala, encaixant amb la petjada de l'esglaó. La part interior del mamperlà presenta un angle de 90 graus que servirà per a una fàcil col·locació, mentre que la seva part exterior pot ser recta o bisellada. A banda d'aportar un toc decoratiu a l'escala també protegeix la cantonera del desgast i els cops. El mamperlà es pot col·locar una mica per sobre de la petjada de l'escala, fent que sobresurti una mica. Aquest mètode es diu mamperlà encadellat o matxembrat. També existeix el mamperlà d'encaix amb el sistema clic, el qual trobem habitualment a la instal·lació de parquet laminat, aconseguint deixar el mamperlà al mateix nivell que l'esglaó de l'escala, cosa que et recomanem si vols evitar alguna ensopegada.

escales de parquet laminat AC5 amb mamperlà matxembrat Existeixen diferents tipus de mamperlans que ofereixen tot tipus de solucions estètiques per a la teva escala

Sòcols o Rodapeus

D'altra banda tenim el rodapeu o sòcol, un tauló de fusta col·locat en forma horitzontal per adornar i protegir la part inferior de la paret o, en aquest cas, la part que connecta la paret amb les escales. La seva funcionalitat és tant estètica com pràctica, ja que ens ajuda a fer que les escales s'integrin bé amb la resta de la casa de forma més uniforme, alhora que li dóna una capa extra de resistència als laterals de l'escala.

Instal·lació de parquet a les escales

El primer que has de saber és que la instal·lació de parquet a unes escales funciona diferent del procés habitual de col·locar tarima sintètica al terra d'un habitatge. La principal distinció és que no s'instal·la de forma flotant, és a dir, en comptes de col·locar el parquet sobre una base aïllant unint les taules amb el sistema clic, es posen les taules encolades sobre la base dels esglaons i s'uneix l'empremta i la contrapetja amb un mamperlà.

Ja que la col·locació de parquet laminat a les escales es fa directament a terra, hi ha un parell de consideracions que hem de tenir en compte:

  • La superfície dels esglaons haurà d'estar neta i anivellada.
  • El terra haurà de ser porós perquè s'enganxi l'adhesiu que s'afegirà a la superfície.
col·locació de parquet laminat a unes escales rectes amb sòcol blanc Abans d'instalar el parquet a les escales hem de fixar-nos en si els esglaons estan ben anivellats

Complint aquests dos requisits les teves escales haurien d'estar a punt perquè puguis instal·lar-hi parquet natural o laminat. Tot i així, si no vols preocupar-te per res tret del disseny de les teves escales de fusta, el nostre equip de Pintparket s'encarregarà d'anivellar els esglaons, comprovar-ne la fixació a terra i, si cal, retirar algun sortint o alleujar la superfície per a una millor adherència de les taules de fusta.

Quant costa posar tarima a les escales?

A diferència de la resta de l'habitatge, la instal·lació de tarima a unes escales és una mica més costosa a causa del preu més elevat dels materials (mamperlans, sòcols...) i la mà d'obra utilitzada al ser un treball que requereix molt més de temps i dedicació. A més, has de tenir en compte que el mètode de col·locació d'alguns elements, com el mamperlà, afectaran al preu final: per exemple, si decidim acabar l'escala amb un mamperlà tancat amb el mètode clic perquè estèticament afavoreix més la decoració de la casa, has de saber que serà molt més car que simplement afegir una cantonera a lescala.

escales de parquet amb rodapeus del mateix tipus de fusta Posar parquet a les escales és lleugerament més car que a la resta de la casa pels materials i la mà d'obra que requereix

La nostra recomanació:

Si vols que les teves escales de fusta durin molt anys, nosaltres et recomanem que busquis un parquet laminat amb una resistència de mínim AC5 i que ofereixi una bona relació qualitat-preu: els models de la gamma Finfloor de Finsa o el parquet laminat Quickstep són unes opcions més que recomanables.

Respecte a la instal·lació de terra laminat en escales, a diferència de col·locar tarima en un terra convencional i, a causa de les complicacions que t'hem comentat anteriorment, es requereix una bona mà d'obra i molta experiència per part de l'instal·lador per aconseguir un acabat perfecte. Per tant, et recomanem a buscar l'ajuda d'un professional qualificat per a aquest muntatge en concret.

A Pintparket fem un pressupost gratuït i sense cap mena de compromís a tots els nostres clients perquè tinguin tota la informació al seu abast abans de començar, per la qual cosa t'animem a que contactis amb nosaltres si vols saber-ne més.