POST.ALT-TEXT.BLOG-MADERA-de-IPE

LA FUSTA D’IPÉ I PER QUÈ HA DE SER LA TEVA TARIMA EXTERIOR

Ja fa uns anys que la tarima exterior és present en la majoria de terrasses, jardins i piscines d'Espanya, sent una de les opcions més populars dau a la seva elegància i impermeabilitat. I encara que existeixen una gran varietat de fustes per a aquesta mena de tarima, hi ha una en particular que s'ha anat obrint pas fins a consolidar-se com la fusta ideal per a tarima exterior: la fusta d'ipé.

La fusta d'ipé, també coneguda popularment com "lapacho", és una fusta tropical procedent d'Amèrica del sud. Els professionals la consideren una de les millors fustes per a exterior donat a la seva robustesa, duresa i gran resistència a condicions climatològiques adverses. Tant és així que en algunes zones se la coneix com a "fusta de ferro".

Tarima exterior de fusta d'ipé utilitzada en una terrassa amb piscina

Característiques d'una tarima exterior

Però anem a pams: què necessita una tarima exterior perquè la fusta d'ipé sigui la candidata ideal per a instal·lar a la teva terrassa o piscina? Doncs bé, el sòl d'una terrassa, jardí o piscina (encara que també construccions en exterior com a frisos i pèrgoles) precisen d'una fusta amb les següents característiques:

  • Resistència a l'aigua: sobretot en àrees amb piscina, busquem que la fusta tingui una certa impermeabilitat i que no es infli per excés d'aigua.
  • Resistència a les condicions climàtiques adverses: la fusta per a terrasses no tan sols ha de suportar el pas del temps sota el desgast del sol i d'altres condicions adverses com a pluja o gelades, sinó que la seva composició ha de ser prou flexible per a aguantar la contracció i dilatació amb el canvi de temperatures.
  • Que pugui fer front a fongs o insectes: busquem que el material, en estar en contacte amb l'exterior de manera permanent, aguant l'atac d'altres organismes invasors.
  • Amb propietats antilliscants: En tarimes pròximes a zones d'aigua com a dutxes o piscines, la fusta ha de ser el més adherent possible per a evitar relliscades indesitjades.
  • Que requereixi poc manteniment: fins i tot sense tractar-se d'una tarima tecnològica, la qual requereix molt menys manteniment que una fusta per a exterior convencional, ha de ser fàcil de cuidar en el nostre dia a dia.
fusta d'ipe usada en una tarima exterior vista de prop

Característiques de la fusta d'ipé

La fusta d'ipé compleix amb la major part de tots aquests requisits, i això la converteix en una de les millors fustes tropicals per a construccions en exteriors.

La fusta d'ipé sol trobar-se disponible en dues tonalitats diferents: una d'un color marró més semblant a l'ocre, i el més popular: un marró fosc de tonalitats vermelloses semblant a la caoba. Una de les propietats d'aquesta fusta és que té un gra entre fi i mitjà, la qual cosa li dona una textura fina, llisa i elegant.

És una de les fustes tropicals més dures i denses del món, per la qual cosa aporta molta resistència i durabilitat. Aquest factor la converteix en un material ideal per a zones exteriors que puguin patir molt de desgast per alt trànsit, a més de requerir poc manteniment en comparació a les altres fustes. També es tracta d'un tipus de fusta molt dens, tal és així que l'ipé no flota a l'aigua!

Aquesta resistència al desgast també s'aplica a l'aguant del pas del temps i a climes extrems. És per això que, a part de ser usada en terrasses exteriors o piscines, també s'ustilitza en embarcacions marítimes. Una altra dels seus avantatges és que la fusta d'ipé no tendeix a astellar-se , per la qual cosa es pot caminar descalç per la superfície.

La fusta d'ipé es compon d'una mena de fibra recta, amb freqüència entrellaçada entre ella, la qual cosa es tradueix en què és una fusta estable que no es deforma fàcilment. D'una banda, això ens atorga l'avantatge de disposar d'una fusta que resisteix la humitat durant molt de temps, la qual cosa és ideal per a zones pròximes a la piscina o altres instal·lacions en exterior que requereixin d'una fusta hidròfuga. No obstant això, i com veurem més endavant, aquesta falta de flexibilitat pot complicar alguns treballs on es necessiti corbar la fusta en treballar-la.

Tarima d'ipé col·locada en una piscina per la seva resistència a la humitat

Una altra de les seves característiques és la seva propietat ignífuga. A diferència de les altres fustes dures, l'ipé té una alta resistència al foc, per la qual cosa compleix amb els estàndards de material ignífug marcats per la llei.

Finalment, l'alta concentració d'àcid tànic de la fusta d'ipé, sumat a la prèviament esmentada alta densitat i durabilitat que la caracteritza, la torna una de les fustes amb més resistència als fongs i insectes.

En resum, aquestes són les qualitats de la fusta ipé per a exterior:

  • Resistència a l'aigua ✓
  • Suporta condicions climatològiques adverses ✓
  • Baixa reacció contra el foc ✓
  • Perdurabilitat i poc manteniment ✓
  • Resisteix als atacs d'insectes i fongs ✓
  • No es deforma amb facilitat ✓
  • No presenta estelles pel pas del temps ✓

A més, no oblidem que la fusta actua com a aïllant tèrmic natural, i la fusta d'ipé no és una excepció, per la qual cosa podrem gaudir d'una tarima amb una temperatura confortable durant tot l'any.

Fusta d'ipé de color vermellós usada en tarima exterior

Quins son els inconvenients de l'ipé?

Tot i així, hem de tenir en compte uns certs aspectes de la fusta ipé abans d'instal·lar-la al nostre jardí o terrassa:

Com ja hem anunciat prèviament en les característiques d'aquest material, la fusta d'ipé ofereix molta resistència a la deformació. Encara que això en principi es podria considerar un avantatge, també podria convertir-se en un contratemps si el que volem és usar aquesta fusta per a instal·lacions que requereixin acabats corbs.

I parlant d'acabats, la fusta d'ipé és una fusta una mica més difícil de treballar que unes altres, ja que si el procés de serrat no es fa lentament pot presentar alguns problemes a posteriori. A més, l'àcid tànic que ens oferia la capacitat de combatre la majoria d'insectes i fongs aquí ens alenteix el procés d'encolat. En resum, es tracta d'una fusta més difícil de treballar, però que una vegada instal·lada ens presentarà menys problemes a la llarga.

D'altra banda, també cal esmentar que la fusta d'ipé es considera una fusta d'alta gamma, ja que actualment existeix una oferta molt limitada a causa de la seva gran popularitat, la qual cosa augmenta la seva demanda alhora que el seu preu.

I finalment, encara que això no és degut a la composició de l'ipé de per si mateix, sinó simplement per tractar-se d'una fusta natural, necessitarem aplicar-li cert manteniment amb un procés d'oliat si volem allargar la vida útil del material i que al cap dels anys no perdi color degut a la radiació solar. Si vols evitar haver de realitzar aquest manteniment periòdic et recomanem que usis materials per a exterior sintètics com la fusta compòsit, de la qual et parlarem més endavant.

Usos de la fusta ipé

Encara que la fusta d'ipé és majorment utilitzada per a instal·lacions d'exterior com a terrasses, jardins o piscines; també la podem trobar com parquet per a interior, mobles que requereixin d'un material d'alta qualitat, en embarcacions marítimes o altres obres hidràuliques.

Vora de piscina fet amb tarima exterior de fusta de teca

Alternatives a la fusta d'ipé:

A causa de l'alta demanda de la fusta d'ipé i, a conseqüència, d'haver-se convertit en una opció més costosa per a algunes butxaques, hi ha els qui decideixen buscar alternatives a aquesta fusta per a exterior:

  • Caoba: La caoba és d'un to vermellós més intens que la fusta d'ipé i es caracteritza per la seva resistència a la humitat i als insectes i fongs, així que és ideal per a ser usada en exteriors.
  • Teca: La fusta de teca destaca per la seva alta durabilitat i estabilitat, resistint condicions climàtiques adverses. A més no es deteriora en entrar en contacte amb altres materials metàl·lics.
  • Iroko: La fusta de iroko es caracteritza per color marró clar i textura vetada. És un material molt lleuger i resistent al pas del temps, amb característiques similars a la fusta de teca.
  • Cumarú: El cumarú és un tipus de fusta molt dura, de color marró fosc similar al de la fusta ipé, resistent a la deterioració. No obstant això, pot arribar a ser vulnerable enfront d'unes certes espècies d'insectes.
  • Fusta composite o tecnològica: Tal com t'hem esmentat, la fusta compòsit és una alternativa sintètica i més econòmica a la fusta natural d'exterior, i la qual que s'està popularitzant aquesta última dècada. Es tracta d'una fusta elaborada amb fibres de fusta i resines plàstiques que resisteix molt bé la humitat i les condicions climatològiques exteriors. A l'ésser un material sintètic no necessita tractaments per a allargar la seva vida útil.

Per a finalitzar, ja sigui tant per a tarima d'ipé com per a una altra fusta d'exterior, nosaltres et recomanem que busquis sempre l'ajuda d'un parquetista professional. Aquest et podrà donar la informació tècnica necessària i assessorar-te en el teu cas concret. A Pintparket fem treballs a Barcelona, Mataró i voltants: pots contactar amb nosaltres per a qualsevol consulta o si vols que et fem un pressupost totalment gratuït i sense compromís.