Conjunt de fustes de parquet agrupades per reutilitzar-les i convertir-les en altres solucions decoratives de fusta

COM REUTILITZAR EL PARQUET O RECICLAR LA TARIMA FLOTANT

Si tens parquet a casa que necessita un rentat de cara potser t'hauràs plantejat si pots fer un manteniment a la teva tarima abans de desmuntar-la o, si no és el cas, si pots treure el terra de fusta i reutilitzar les taules del parquet per col·locar-les en una altra habitació. En aquest bloc t'aclarirem a quin tipus de terra de fusta se li pot fer un manteniment, quin tipus de parquet es pot desmuntar i què pots fer per donar ús al teu parquet vell.

taulons de parquet laminat en espiga que al deteriorarse es poden reciclar Als taulons de fusta de parquet se'ls hi pot fer un manteniment o reutilitzar-los per a una altra sala depenent del seu tipus

Es pot reciclar el parquet?

Com bé sabràs existeixen principalment dos tipus de parquet: el parquet natural i el parquet laminat. El parquet natural està compost íntegrament de fusta massissa, mentre que el parquet laminat (també conegut com a parquet sintètic) està format per diferents capes de diferents materials, alguns dels quals no són fusta.

A l'hora de fer un manteniment d'un parquet natural que ha patit desgast i s'ha malmès pel pas del temps, la forma tradicional de fer-ho consisteix a acoltellar la superfície de la fusta per després envernissar-la i que quedi com nova. Això es pot arribar a fer fins a 3 vegades, cosa que allarga la vida útil del parquet. Així doncs, tingues en compte que el parquet natural és l'únic tipus de parquet que permet ser acoltellat per a la seva reutilització, ja que és l'únic que la seva capa superior està composta de fusta.

En el cas del parquet laminat, com que la seva superfície està composta d'una resina que ofereix la resistència extra que no té el parquet natural, no pot ser acoltellat. Si vols reciclar la tarima sintètica només podràs intentar retirar els taulons del parquet una a una per col·locar-les en una altra habitació o reutilitzar la fusta per a altres solucions decoratives. L'èxit d'aquest procés dependrà de com ha estat la tarima col·locada durant la instal·lació: això determinarà si podrem desmuntar el parquet sense que pateixi danys.

parquet natural amb la capacitat de ser acoltellat i envernissat per al seu manteniment Al parquet natural se li pot realitzar un manteniment d'acoltellatge i envernissat per a que duri molts anys

Tipus de col·locació de parquet laminat

Hi ha diferents tipus de col·locació de parquet laminat, la qual cosa serà un factor determinant per a decidir si el terra del teu parquet es podrà retirar amb més o menys facilitat:

  • Parquet encolat
  • Tarima clavada o en llistons
  • Parquet flotant

El parquet encolat o enganxat és una tarima col·locada a base d'enganxar els taulons de fusta (ja siguin de parquet natural o laminat) al terra utilitzant un fort adhesiu a tota la seva superfície. Això resulta en què, quan intentem desmuntar-lo, se'ns trencaran els taulons del parquet i no aconseguirem treure'ls d'una peça i, en cas que aconseguíssim treure un tauló sencer, aquesta tindria residus de cola a la base impossibles d'eliminar si no és traient part del seu gruix amb un raspall elèctric.

La tarima clavada o en llistons és el mètode d'instal·lació més tradicional, en què es clava el parquet sobre una estructura de fusta, anomenada llistó, que és la que té contacte amb el terra. Quan s'intenta desmuntar aquest tipus de col·locació, igual que amb el parquet encolat, sol passar que la taula es parteix per la meitat i s'estella, fent que la tarima no es pugui tornar a reutilitzar.

Finalment trobem el sistema click en la tarima flotant, que és el que es col·loca directament a nivell de terra, sempre que la superfície estigui anivellada. Abans se solien encolar els taulons de fusta entre si, però avui dia per al parquet laminat existeix el sistema clic, que permet que el parquet sigui muntat i desmuntat simplement encaixant els taulons entre si. Per això, la tarima amb instal·lació flotant es pot desmuntar i reutilitzar sense que els taulons de fusta acabin malmesos.

És per això que nosaltres et recomanem que, si no vols complicar-te gaire, només desmuntis i reutilitzis el teu parquet si aquest es va col·locar amb el sistema flotant i, sobretot, sempre comptis amb l'ajuda de professionals.

parquet flotant amb sistema click que permet un fàcil desmuntatge El sistema clic és l'únic tipus d'instal·lació de parquet flotant que permet desmuntar-lo sense que s'arribi a trencar

Val la pena reutilitzar el parquet?

Si el que estàs pensant és desmuntar el parquet per a tornar a instal·lar-lo en una altra sala, primer hauràs de tenir en compte que encara que aconsegueixis treure el parquet sense que es trenqui sempre quedaran les restes de l'inici i el final de les fileres de la sala, que probablement no podràs reaprofitar. A més, depenent de la forma i disposició de la nova habitació pot ser que hagis de retallar alguns dels taulons i desaprofitis inevitablement encara més material. Així que t'aconsellem que l'habitació on posaràs el parquet reutilitzat sigui considerablement més petita, ja que només podràs aprofitar com a màxim un 75% del material inicial.

Des de la nostra experiència a Pintparket creiem que, tret que el teu parquet laminat tingui poc temps d'ús o sigui de gamma alta, desmuntar i tornar a col·locar el parquet no et suposarà un gran estalvi respecte a comprar-ne un de nou. En cas que el teu parquet ja tingui uns anys, si no tens prou material per cobrir tota la sala hauràs de buscar el mateix model (si no està descatalogat) i probablement serà inevitable veure el contrast que hi haurà a terra respecte el material nou i el que ha patit desgast de color i les imperfeccions generades pel seu ús. En resum, no val la pena desmuntar i reutilitzar el parquet flotant en un altre lloc, ja que amb la despesa de la mà d'obra i el material que hauràs de comprar si els taulons no arriben a cobrir tota l'habitació val més la pena invertir en la instal·lació d'un nou parquet.

Idees per a reutilitzar parquet

Llavors, què podem fer amb el nostre parquet desmuntat? Com reutilitzo la tarima per no llençar tota la fusta? Nosaltres et portem unes quantes idees de bricolatge aptes per a tots els públics, des dels més manetes fins als que no es volen complicar massa.

taula de fusta feta a partir de taulons de parquet laminat reciclat Pots convertir els taulons de la tarima flotant que ja no utilitzis en una tauleta de cafè pel teu menjador

Convertir el parquet en mobles

Una solució per a reaprofitar el parquet laminat es tracta de construir una bonica taula de fusta. Nosaltres t'aconsellem fer la part superior amb els taulons de parquet i les potes d'algun material que pugui suportar millor pes com el ferro o l'alumini. Si només decideixes afegir-hi quatre potes com una taula convencional vigila de no fer el suport massa llarg, ja que el parquet laminat de per si no té gaire gruix i podria cedir si se li posa massa pes a sobre. Una tauleta de cafè seria ideal en aquest cas. I, si et poses creatiu, pots crear dissenys molt originals amb els taulons de parquet.

I a partir d'aquí... la imaginació és poder! Pots crear des d'una petita prestatgeria feta de parquet on guardar tots els teus llibres, passant per un simple sabater fet de fusta i barres de ferro, i si t'animes fins pots fer una calaixera utilitzant tan sols les fustes del parquet**!

estanteria de fusta blanca feta a partir de les fustes de parquet sintètic Amb només tres taulons de parquet pots crear una bonica estanteria per a deixar les teves plantes

Si tens mascotes una idea genial és convertir les fustes de parquet laminat que ja no utilitzis en un rascador per a gats on puguin esmolar les seves urpes o en una caseta per a gossos que els protegeixi de la intempèrie. Decidir com de sofisticada vols que sigui la manualitat dependrà del temps i les ganes de què disposis, però nosaltres et diem que hi ha tutorials de rascadors i casetes de gos de fusta que tan sols et portaran unes poques hores.

Decoració de parquet DIY

Aquí et mostrarem idees de manualitats que, encara que potser no siguin tan funcionals com un moble, actuaran com a decoracions que li donaran vida a casa teva i amb el que li podràs donar ús al teu parquet reciclat.

Si les nostres fustes de parquet laminat són força allargades, pots reutilitzar la tarima per decorar els marcs de les finestres o de les portes de casa teva. Amb això aconseguiràs que les finestres combinin amb el terra de casa teva, millorant el lloc estèticament i creant transicions harmonioses d'un espai a un altre de la casa.

torreta quadrada construida amb taulons de parquet i que després s'ha pintat de blau Una altra manualitat creativa es fer una torreta amb els taulons sobrants de parquet laminat i donar-li una capa de pintura per afegir-li un toc més viu

També pots reaprofitar la fusta del parquet laminat per convertir-la en una bonica torreta vintage per a les teves plantes. Per aconseguir-ho, simplement has d'unir els taulons de fusta creant un cub sense la cara superior, aconseguint un espai buit que omplirem posteriorment d'adob. Pots fer el test de les mesures que tu prefereixis, més quadrat o rectangular, sempre que les fustes estiguin ben unides entre si, ja sigui amb claus o alguna cola molt resistent. Finalment, pots donar a la torreta una capa de pintura per canviar-li el color o quedar-te amb l'aspecte natural de la fusta.

Una altra forma de reutilitzar la tarima sintètica és usant-la a manera de decoració creant petits mosaics de parquet a les parets del teu pis. Pots fer servir diferents tipus de fusta per donar-li un toc més original o simplement construir formes diferents amb el parquet que tens disponible en aquell moment.

safata per a portar menjar feta a partir de tarima laminada reciclada Es poden fer creacions de bricolatge molt simples, com aquesta safata feta amb fustes de parquet

I per acabar, et deixem tres idees més per a reciclar les fustes de parquet sintètic i no les hagis de llençar:

  • Amb pocs taulons de fusta pots crear una safata de fusta per portar els esmorzars o berenars.
  • També pots construir un petit llistó per amagar i ajuntar els cables que estan escampats darrere del televisor, l'ordinador o altres aparells.
  • Una capçalera per al teu llit feta de parquet laminat també és una idea fantàstica per aprofitar la fusta.

A Pintparket esperem que amb tota la informació i idees de manualitats i construcció amb parquet laminat reciclat puguis donar un bon ús al teu parquet i el reutilitzis de la millor manera. Si vols realitzar reformes a casa teva no dubtis a contactar amb nosaltres.